Yemeğe, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Temel Gürdal, Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejat Yumuşak, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Karahan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Nilgün Sazak ve öğretim üyeleri de katıldı.

Etkinliğin açılış konuşması yapan Sakarya Üniversitesi TÖMER Müdürü Doç. Dr. Alpaslan Okur, “Bu eğitim-öğretim yılında 65 ülkeden 500 öğrenciye Türkçe ve Türk Kültürü hazırlık eğitimi vereceğiz. Bu öğrencilerin çoğunluğu Türkçeyi hiç bilmiyor ya da çok az biliyor. Beş hafta önce eğitimlerine başladılar, 9 aylık bir süreçte bin 160 saat Türkçe dersi vererek onları akademik düzeyde Türkçe konuşacak ve anlayacakları bir düzeye getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Bu yıl Sakarya Üniversitesi TÖMER’de Türkçe hazırlık eğitimi alan öğrenciler adına konuşma yapan Rusya’dan Olesia, Türkiye’ye ve Sakarya’ya gelmeden önce duygularının çok karışık olduğunu söyledi. 1 aydır Türkiye’de bulunduğu, hiç pişmanlık duymadığını ve çok mutlu olduğunu belirten Olesia, en kısa zamanda Türkçeyi iyi bir şekilde öğrenerek de eğitimine Sakarya’da devam edeceğini sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz yıl Sakarya Üniversitesi TÖMER’de Türkçe öğrenerek bu yıl üniversitedeki bölümlerinde eğitimlerine devam eden Moğolistan’dan Gulnar ve Sudan’dan Hassan Abdallah da Türkçe olarak yaptıkları konuşmalarında, geçen yıl bu zamanlar tıpkı yemekte bulunanlar gibi hiç Türkçe bilmediklerini, ama çok çalışarak sevgi ve umut dolu olarak Türkçeyi çok iyi öğrendiklerini şimdi de bölümlerinde eğitimlerine devam ettiklerini belirttiler.

Rektör Prof. Dr. Savaşan ise yaptığı konuşmada Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilerin çok özel bir yerinin olduğunu belirterek eğitimlerinde başarılı olmak istiyorlarsa Türkçeyi çok iyi öğrenmeleri gerektiğini söyledi. Türkçe hazırlık alan bu öğrencilerin yaşadığı sorunları ve içinde bulundukları durumları en iyi anlayacaklardan birinin kendisi olduğunu belirten Rektör Savaşan “Ben de yüksek lisans ve doktoramı yabancı bir ülkede yaptım ve o ülkenin dilini öğrenmek için sizler gibi bir süreçten geçtim. O sebeple dilimizi öğrenirken korkusuzca konuşun, bol bol pratik yaparak Türkçeyi hayatınızın her yerine yerleştirin. Rektörlük olarak her zaman yanınızdayız” diye konuştu.

Milli kıyafetleriyle ve ülke bayraklarıyla gelen öğrenciler Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan ile bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: TE Bilişim