Sakarya Üniversitesi 21 Gün 37 Derece İş Topluluğu tarafından düzenlenen “Ticaretin Gelişmesinde Fuarcılığın Önemi” isimli etkinlik 25 Ekim Çarşamba günü SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe, TOBB Türkiye Fuarcılık Sektörü Meclis Başkanı ve TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz konuşmacı olarak katıldı. Türkiye’nin en güzel manzaralı ve en güzel kampüsünde konuşma yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Cihat Alagöz, fuarcılığın tarihsel gelişiminden bahsetti. Fuarcılığın başlamasındaki en önemli noktanın İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’ya uygulanan büyük yaptırımların olduğunu belirten Alagöz “2. Dünya Savaşından sonra Almanya kendisine uygulanan büyük yaptırımlara karşı düşünüp nasıl gelişebilirim sorusuna cevap buldu ve organize fuarcılığı başlattı. Böylece arz ve talebin buluşma noktası Almanya oldu” dedi.

Alagöz 11 Eylül meselesinin ardından Avrupa’nın giriş ve çıkışlarda oluşturmuş olduğu zorluğun Alman Fuarlarının ışıltısını ve kimliğini kaybetmesine ve üretimin aksının doğudan batıya doğru kaymasına sebep olduğunu söyledi. 1979 ’da TÜYAP’ın kurulması ile Türkiye’deki fuarcılığın başlamış olduğunu söyleyen Alagöz, “Asya ve Avrupa arasında bir noktada olmak Türkiye’ye büyük avantaj sağladı. Bu 3 ülke arasından en avantajlı ülkenin Türkiye. Ülkemiz en güçlü siyasi rejime, en iyi ulaşım, iklim koşullarına ve sağlam bir alt yapıya sahip. Bu yüzden diğer ülkelerden daha avantajlıyız” diye konuştu.

Fuarların hem üreticiler hem de tüketiciler için büyük avantaj sağladığını belirten Cihat Alagöz, “Fuarlar sayesinde üreticiler tek çatı altında toplanıyor, kendilerini diğer pazarlarla kıyaslama fırsatına sahip oluyorlar, yenilikleri görüyorlar, ulaşmaları çok zor olan firmalara erişebilme fırsatına erişiyorlar. İş bağlantıları en rahat bahar zamanlarında kuruluyor. Fuar organizasyonunda Almanya’dan 2 kat daha öndeyiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: iha