SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe Vestel Cep Telefonu Kanal Yönetimi Müdürü Ebru Belligün, Türk Telekom Dijital Medya Ürün ve Servis Yöneticisi Görkem Gürel, BKM (Bankalararası Kart Merkezi) Dijital Ödemeler Müdürü Okyar Tahaoğlu ve ShiftDelete.Net (SDN) kurucusu Hakkı Alkan konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında dijital dünyadaki değişimlerin insanlara etkisinden bahseden Ebru Belligün, insanın artık teknolojik insana dönüştüğünü söyledi. Belligün, “Şu anda insan dediğimiz kavram ‘T-insan (Teknolojik İnsan)’ haline geldi. T-insan dediğimizde bütün iş yapış şekillerimiz, seçtiğimiz meslekler bile buna göre değişti. Artık insanlar evlerinde çalışır oldular. Bu belki de sosyolojik yapıyı evde oturan anne ve baba biçimine dönüştürecek. Bu da çocukların aileleriyle daha çok vakit geçirmesi sonucunu doğuracak. Çocuklar da belki derslerini evden yapabilecek ve arta kalan zamanlarını sosyalleşmeye ayırabilecek. Paylaşımcı teknolojiler hayatımıza girdi. Kısacası biz artık internete bağlanmıyoruz, internetin içinde yaşıyoruz” dedi.

İş hayatında dijital dönüşümün hızla ilerlediğini belirten Görkem Gürel de hızla değişen dünyanın ve yeni dünya araçlarının her şeyi etkilediğini, dijital reforma ayak uyduramayan firmaların ve markalar geride kaldığını söyledi. Gürel, “İş dünyasına baktığımızda dijitalle işi olan firmaların üst seviyede yer aldığını göreceksiniz. Önceki senelerde inşaat ve enerji sektöründeki firmalar vardı. Artık dijital üreten veya kullanan firmalar ön sıradalar” diye konuştu.

Mobil ticaret ve e-ticaretin artışına dikkat çeken Okyar Tahaoğlu ise insanların artık ne istediğini bilerek mağazaya gitmeye gerek bile duymadan internetten ürün satın alabildiğini söyledi. Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Tahaoğlu, “Üniversite bittikten sonraki iki yılınız çok önemli. Kazanacağınız paradan ziyade hangi sektörde çalışacağınızı düşünün. Patron ve şirket sizin önünüzü açıyor mu? Her gün aynı işi yapmayı mı yoksa değişik işler yapmayı mı seviyorsunuz? Bu soruların cevabı, hangi sektörü seçmek istediğinize yardımcı olacak. Bu kararı ne kadar çabuk verebilirseniz, size o kadar faydası olur” şeklinde konuştu.

Üniversite yıllarındaki anılarından ve tecrübelerinden bahseden Hakkı Alkan, “İhtiyacınız olan tek şeyin motivasyon olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerin bu dijital dönüşüm içerinde yer aldığını, gerekli motivasyonu da arkadaşlarınızla birlikte yapacağınız girişimlerle bulacağınızı düşünüyorum. Şu anda girişimciliği destekleyen bir üniversitedesiniz. Bu ortamı başka bir yerde bulamazsınız, iyi değerlendirin” ifadelerini kullandı.

Etkinlik konuşmaların ardından soru cevap bölümüyle devam etti.

Kaynak: iha