Sakarya'daki kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan “Sakarya Sinerji Ekibi”nin bu ayki toplantısı Sakarya Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) ev sahipliğinde gerçekleşti.

Toplantıda, günümüzün değişen dinamikleri, Üniversite – İş Dünyası işbirlikleri, 3+1 ve 7+1 Eğitim Modelleri, Sakarya Ar-Ge, Girişimcilik ve İnsan Kaynakları Fuarı (SAGİF2017), nitelikli istihdamın arttırılması ve proje odaklı çalışmalar hakkında görüşler paylaşıldı.

16 bin öğrenci İş Dünyası ile buluşturuldu

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Milli Birlik ve Beraberliğin öne çıktığı bu günlerde, Sakarya’da oluşturduğumuz bu olumlu sinerji önemli bir örnek oluşturuyor” dedi. Sinerji Ekibi çalışmalarının her geçen gün artan somut çalışmalarıyla çok daha etkin ve verimli bir noktaya geldiğini ifade eden Prof. Dr. Sarıbıyık, Meslek Yüksekokulları ve Teknoloji Fakültesi bünyesinde bugüne kadar toplam 16 bin öğrencinin işletmelerle buluşturulduğunu ve bu vesileyle önemli işbirlikleri gerçekleştirildiğini söyledi. Sinerji Ekibinin bu bağlamda önemli bir misyon üstlendiğini belirten Prof. Dr. Sarıbıyık, yapılan işbirlikleri sayesinde pek çok projenin hayata geçtiğini ifade etti.

Yabancı uyruklu öğrenciler, ülkelerinde işletmecilerimizin birer elçisi.

Toplantıya ev sahipliği yapan KYK İl Müdürü Arif Özsoy böyle bir birlikteliğin günümüzde çok daha önem kazandığını belirtti. KYK'nın öğrencilere yönelik barınmanın yanı sıra kişisel, sosyal ve akademik anlamda gelişimlerini destekleyecek şekilde önemli hizmetler sunduğunu söyleyen Özsoy, KYK bünyesinde öğrencilere yönelik pek çok aktivitenin gerçekleştirildiğini belirtti. Şu ana kadar 12 bin kişilik kapasiteye ulaşıldığını açıklayan Özsoy, bu yıl itibariyle mevcut kapasitelerinin 14 bine ulaşacağını söyledi. Özsoy, Sakarya KYK’nın yabancı uyruklu öğrenciler konusunda da Türkiye'de ilkler arasında olduğunu, Sakarya Üniversitesi bünyesinde yer alan 4 bin yabancı uyruklu öğrenciden yaklaşık 850’sinin KYK’da kaldığını söyledi. Sakarya Sinerji Ekibinin katkısıyla yabancı uyruklu öğrencilerin işadamlarına da katkı sağladığını belirten Özsoy, “Yabancı uyruklu misafir öğrencilerimiz arasında 7 veya 8 dil bilen çok yetenekli öğrencilerimiz var. Bu öğrencilerimizin işletmecilerimizle birlikte hareket etmelerine ve onlarla birlikte ülkelerinin birer elçisi rolünde işbirlikleri sağlamalarına vesile oluyoruz” dedi.

Sinerji Ekibi örnek bir birliktelik

SGK Sakarya İl Müdürü Erhan Çavuş, yeni atanmış olması asabiyle toplantıya ilk defa katıldığını ve böyle bir oluşumun önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Ev sahibi olması dolayısıyla KYK Sakarya İl Müdürlüğü'ne ve tüm katılımcılara teşekkürlerini sunan Çavuş, İl Müdürlüğü olarak Sinerji Ekibi içerisinde yer almaktan memnuniyet duyduğunu ve daha önce başlanılan çalışmaların hızla devam edeceğini ve bu anlamda kendi üzerlerine düşen desteği sağlayacaklarını belirtti.

Fikrim var demeniz yeterli, gelelim ve projeye dönüştürelim

Katılımcılara Teknokent ve Adapazarı Teknoloji Transfer Ofisi (ADAPTTO) çalışmaları ve son dönem gelişmeler hakkında bilgiler aktaran Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin oluşan sinerjinin giderek arttığını ve pek çok projenin bu anlamda hayata geçtiğini dile getirdi. Endüstri 4.0’a dikkat çeken Prof. Dr. Engin, Teknokent ve Adaptto aracılığıyla İş Dünyası ve Üniversite arasında önemli bir köprü kurulduğunu ve özellikle Teknokent’in bu hususta önemli bir misyon üstlendiğine dikkat çekti. Adaptto bünyesindeki uzman ekiple birlikte İş Dünyasına her daim açık olduklarını söyleyen Prof. Dr. Engin, “Bir fikrim var demeniz yeterli, sizin gelmenize bile gerek yok, biz yanınıza gelelim ve hemen projeye dönüştürelim, ayrıca fikri mülkiyet hakları ve patent konusunda da gereken desteği sağlayalım” diye konuştu.

SAGİF2017 daha profesyonel olacak

İŞKUR Sakarya İl Müdürü  Tekin Kaya,  Sakarya İl Müdürlüğü olarak  önemli işler başardıklarını  ve bu anlamda  önemli bir  hizmet sunduklarını belirtti. Yapılan çalışmalar doğrultusunda il müdürlükleri arasında Türkiye genelinde ilk sıralarda yer aldıklarını belirten Kaya, elde edilen başarılarda Sakarya’da oluşan bu olumlu sinerjinin önemli katkısı olduğunu söyledi. Geçen yıl  üçüncüsü düzenlenen ve 200’e yakın katılımcı ile 30 bini aşkın ziyaretçi ile gerçekleştirilen SAGİF’in bu yıl da gerçekleştirileceğini belirten Kaya, SAGİF2017’nin çok daha profesyonel olacağını vurguladı.

Öğrencilere meslekler tanıtılıyor

Milli Eğitim bünyesinde önemli projelere imza atıldığını belirten Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, özellikle öğrencilere meslek tanıtımlarının yapılması konusunda ve kendi yeteneklerinin de dikkate alınarak ilgi duydukları mesleklere yönlendirilmeleri konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. SATSO ile işbirliği içerisinde önemli bir proje gerçekleştirildiğini ifade eden Kurtoğlu, “Sakarya bölgesel olarak önemli bir yerde bulunuyor ve gerek endüstriyel olarak gerekse sosyal anlamda Sakaryalılara pek çok olanak sağlıyor. Bunun değerini biliyoruz ve bu anlamda planlanan pek çok proje var, SATSO ve üniversite ile koordineli bir şekilde işbirliği yapıyoruz, önümüzdeki zamanlarda somut pek çok adım atılacak” dedi.

Meslek tanıtımları ve rehberlik orta öğretimde gerçekleştirilmeli

Mesleki yönlendirmenin günümüzde çok daha önem kazandığını belirten Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, çocukların gelecek vizyonlarını oluşturulmasında rehberliğin ve rehber öğretmenlerin büyük önem taşıdığını ve bu yönlendirmenin ortaokuldan itibaren başlatılması gerektiğini belirtti. Bu konuda biraz daha özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Gürpınar, iyi yönlendirmelerle çok daha başarılı nesiller yetişeceğine inandığını söyledi.

Sakarya ihracatta yükselişe devam ediyor

SATSO’nun aktif bir şekilde çalıştığını ve önemli projelere imza attığını belirten SATSO Genel Sekreter Yardımcısı Teyfik Öztürk, Sakarya'nın yapılan çalışmaların katkısıyla birlikte ihracatta yükselişe devam ettiğini söyledi. Sakarya’da kurulan bu olumlu sinerjinin somut adımlara dönüştüğünü ifade eden Öztürk, düzenlenen girişimcilik kursları ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) çalışmalarının hız kazandığını, Sakarya Teknokent ve MARKA nezdinde gerçekleştirilen projelerin de başarılı bir şekilde sürdüğünü söyledi.

Hayatın değişen dinamiklerine ayak uydurmak önemli

Sakarya’daki dinamiğe dikkat çeken SAMİB Genel sekreteri Ehliman Yazıcı, özellikle kümelenme projeleri ile verimliliğin çok daha artacağını belirtti. Sakarya Teknokent ile yaptıkları işbirlikleri ile üyeleri arasında önemli bir bağ kurulduğunu söyleyen Yazıcı, toplantılarda somut projelerin konuşulduğunu ve örnek projelerin desteklendiğini belirtti. Üyelerini bu bağlamda projelere yönelttiklerini söyleyen Yazıcı, günün dinamiklerinin Ar-Ge ve Ür-Ge’den geçtiğini, tüm işletmelerin bu hızlı değişime ayak uydurmak zorunda olduklarını belirtti.

Sosyal sorumluluk projeleri önemli

Üniversite ve Sakarya Teknokent işbirliği ile çalışmalarına devam ettiklerini belirten TÜMSİAD Genel Sekreteri Ferhat Ateş, gerek üretim bazlı gerekse sosyal alanda pek çok proje yürüttüklerini ifade etti. TÜMSİAD’ın son zamanlarda özellikle sosyal projelere de önem verdiğini belirten Ateş, SAÜ ve MARKA destekli “Engelli Duygu Haritalarının Çıkarılması” başlıklı son projelerinin başarıyla sonlandığını belirtti. Sakarya’da oluşan bu sinerjinin sosyal alanlarda da kuvvetlendirilmesi gerektiğini belirten Ateş, bu konuda kurum olarak desteğe her zaman hazır olduklarını dile getirdi.

Editör: TE Bilişim