İnsanın onuruna dokunuyor; Türkiye’de üretilen mısırın 5’te 1’i Sakarya’da yetişir. Yabancı ülkelerin mısır tohumuna mahkum edilene kadar da öyleydi.

İthal mısır tohumuna da, Türkiye’nin yüreğine oturtulan mısır şurubu tatlandırıcı üreten dev yabancı şirket fabrikasına da mahkum gibiyiz!

İstediğiniz kadar bağırın; ne iş ise, ülkeyi yönetenler bildiğini okur!

***

Yazı konum fındık! Türkiye, dünyada fındığın yüzde 75’ini üreten bir ülkeyse? Fındık piyasasında fiyat belirlemedeki yeri nerede olmalı?

Fındıkçı arkadaş; Türkiye’yi yönetenleri sen seçiyorsun! Hem de, en çok fındık üreten tüm Karadeniz nerdeyse silme oy verdiği siyasi yönetenlere şu durumu nasıl anlatır?

Türkiye’de ve dünyada fındık fiyatını gerçekten bir İtalyan şirket mi belirler?

Antep fıstığında deli bir fiyat artışı olmuştu. Antep fıstığı ile yaptığı tatlılarla dünyaya nam salmış üreticiler ne yaptılar? Başka lezzetlere geçtiler. Fıstık fiyatları normale (indi demiyorum) yaklaştı.

Tüketilmeyen ürün elde kalır, çürür. Bu ikilem çok da tartışılır. Oysa doğru ve akılcı bir fiyat piyasası için en iyi yol, fırsatçılık değil, erdemli birlik olmaktır.

***

Fındık fiyatlarının oluşmasında neden böyle çokça savruluruz anlamam. Birlikler, kooperatifler kurduk; yine de herkesin bizi bir yana çekiştirip, savurması çözülemez. Piyasa demek ki böyle bir yanlışla yürüyor.

Mesleki çıkarlarımızda, hatta Meslek Odalarımızda gelinen kişisel koltuk, kazanılan nüfus, siyaset üzerindeki kişisel yapay itibar belki de daha cazip?

Adapazarı’nda; Zirai Donatım Fabrikası’nı, Vagon Fabrikası ve Çırak Okulu’nu, Şeker Fabrikası’nı kuran ve SAÜ ESENTEPE arazilerini alan; 1954 yılında Sakarya Vilayeti’nin kuran 1940-1950 Kuşağı’nı minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun.

Onlar; Yerli Tarım Mahsulleri tohumlarını da; Sanayide hızla Yerli Üretimi de, halkın Yerli Malı Kullanma erdemini de ülkemize yaşatmıştır.

SAKÜDA-EKOLOJİK TARIM ÜRETİCİ AĞI;

SAKARYA’NIN GELECEĞİ KÖY VE TOPRAK : -)

SAKÜDA-Sakarya Küçük Üretici Dayanışma Ağı 2017 yılında kurulmuş.

Berrin Ertürk, Söğütlü Maksudiye köyünde, kendisine ait JADE Çiftliği’nde yıllardır Ekolojik Tarım yapıyor. Aile çevremizle yıllardır izler, destekleriz.

JADE Çiftliği’nde yerel tohumlarla, kimyasal kullanmadan yetiştirilen sebze meyve tarlalarını gezmek, olmuş ürünlerden tatmak, almak rüya gibidir.

Kırkpınar Festivali’nde Berrin Hanımın gencecik arkadaşlarıyla açtığı Doğal Ürünler Reyonu da uğrak durağımızdı. SAKÜDA’nın varlığına orada tanık olduk.

**

SAKÜDA; günlük yaşamda kullandığımız ürünleri insan yaşamına zararlı ilaç, gübre, tohum kullanmadan gerçekleştiren üreticilerin oluşumu imiş.

Berrin Ertürk’ün JADE Çiftliği de bu oluşumda. Şimdilik 5 oluşumlar:

KORAY’S Farm; Söğütlü’de yeşillikler içinde, civcivlikten tavuk olana kadar antibiyotik vermeden, kendi ürettiği yemlerle tavuk üreten Koray’s çiftliği de oluşumda.

EPPEK; Yüzyıllardır var olan köylümüzün Atalık Tohumları ile ekşi mayalı buğday ve çavdar ekmekleri üretiyor; oluşum içinde.

SABUNGİLLER; kefir, keçi sütü, tarçın, kil gibi doğal malzemeler; gıda için kullanılan yağlar, cildi besleyen bitkiler kullanarak sabunlar merhemler üretiyor; oluşum genişliyor.

DERASOL da oluşumda; Organik Gübre, sağlıklı toprak, sağlıklı yiyecekler demek. Solucan, toprağın en doğal gübrelerinden. Derasol da, toprak için en doğal ve tercih edilen gübre olan Solucan Gübresi’ni üretiyor;

Ekolojik Yaşam; Ekolojik Üretim artık dünyanın önemli gündemleri içinde. Ülkemizde gün geçtikçe çoğalan bir kesim Ekolojik Ürünlerle yaşamaya çalışıyor.

SAKÜDA da, dileriz Sakarya’da her geçen gün sayısal büyür. Şu anda Sakarya’daki Dağıtım noktaları: Serdivan, Arifiye ve Sapanca’da var gibi.

Doğru, geniş ve yeni bilgi almak için adres: [email protected]

Tarımda, sanayide, pazarda; Yerli-Yerel Üretimleri aramak, görmek, yazmak görevim. Solucan-Solucan Gübresi Akyazı, Hendek taraflarında da üretilir…