Dün sabah haberlerinde, dilenirken yakalanan kabahatlar kanunu gereği de 109 tl para cezası alan dilenci kadını izledim . Karakolda  Kucağında çocukta olan o genç kadının söyledikleri  ve söyleyiş biçimi dikkat çekiciydi .’’Neden dileniyorsun?’’ diye soruyorlar ‘’dilenmek varken çalışılır mı, günde 500-600 tl para kazanıyorum’’ diyor. Utanmadan, hiç yüzü kızarmadan, arsızca ve gülerek. Günde 500  ile 600 tl arası para kazandığını (topladığını değil de kazandığını) söylüyor bu kadın.

Şahsım adına söylüyorum, bazen ufak bir kız çocuğu, bazen yaşlı bir kadın bazen de fiziksel bir engeli var diye dilencilik yapan benzer kişilere bende yardım yapmışımdır. Toplumsal bu sorunu beslediğim içinde kendimce; Herkesin bir öyküsü var, çok ihtiyacı olmasa yapmaz, ama yazık çaresiz işte diye de  haklı nedenler bulmuşumdur. Kimsenin cebinde ki paraya, nereye dağıtacağına ve nasıl harcayacağına kime nasıl yardım yapacağına karışacak değiliz tabi ama ben artık birine bir yardımda bulunurken bu kez düşünmeden değil birkaç kez düşünerek yapacağım  ve de o genç kadının, sanki  tüm vicdan sahibi insanlarla alay eder gibi olan gülüşünü de  aklımdan çıkarmayacağım...

UTANMIYORUZ SANIRIM ARTIK…

Hemen şimdi baktım; TCK ‘da YÜZ KIZARTICI  suçlara ırza tasaddi, sarkıntılık, kız, kadın ve erkek kaçırmak, fuhşa tahrik, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, hileli iflas suçları...Örnek verilebilirmiş. İçerisinde fuhuş yok mesela dilencilikte yok.   

Yüz kızartıcı dediğimiz bazı suçlar var ki bunlar yasalarda tanımlanmamış ve uygulamaya bırakılmış. Bu suçlar genellikle ahlaki düzene ters düşen ve toplumunda büyük tepki verdiği suçlarmış. Tabi yüz kızartıcı suç dediğimizde bunun hukuksal ve ayrıca sosyolojik dediğimiz tanımları, toplumlara göre değişen tarafları da var. Hangi tanımın içerisinde olduğunu önemsemeksizin bu suçları bilerek işleyen  ya da  bir davranış biçimi gibi benimsemiş insanlarda  var içimizde!!!

 Dilenmekte bence dilencilikte bunlardan biri olmalı. Ama bakıyorum da ortalık bu işleyişte bu düzende ve tam içerisinde olduğu halde yüzü hiç kızarmayanlarla dolu, peki biz ne yapıyoruz ?Bu oluşum içerisinde  zenginse saygı duyup düğme ilikliyor,yok yoksulsa kınıyoruz di mi?Tam da böyle işte.  

Sözün kısası bazılarına  para kazanmak için her yol mubah olmuş, paraya ve salt parası olana duyulan saygı yüzünden de, etik ve ahlaklı olmak zaman içinde unutulmuş…Sanırım böyle insanlara bakış açımızda değişiyor zamanla .Onlara toplumda biz yer açıyor, hatta en güzel yeri biz veriyoruz . Yanlış yapıyor ama  olsun zengin, çirkin davranıyor ama olsun parası var, o haksız ama çok kazanıyor diyerek ne onlar ne de biz utanmayabiliyoruz . Yüzler kızarıyor mu? Bilmiyorum kızarıyor mu çünkü biz yüzlere değil ceplere bakıyoruz artık…