3 Mayıs Kaynarca'nın Kurtuluşunun yıldönümü. Kaynarcalılar olarak 1984 yılından beri kutluyoruz.
3 Mayıs günü Türkiye'de 'milliyetçi' çevrelerde 1945 yılından beri 'Türkçülük' günü olarak da kutlanmaktadır.
3 Mayıs günü dünyada ise 'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' olarak kutlanmaktadır.
TÜRKAV Kaynarca Temsilciliği Kaynarca'nın Kurtuluşu ve Türkçülük günlerinin yıldönünümde Halit Molla ve şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okuttu. Adında Türk olan TÜRKAV'ın Kaynarca Temsilcisi Adnan Gürbüz, "Türkiye bir coğrafyanın adıdır... Türk bir uygarlığın adıdır, bir etkin kimliğin değil" diyerek o gün beni şaşırtmıştı.
Türk dünyasında kutlanan bayramlardan biri de 6 Mayıs günü kutlanan dün kutladığımız Hıdırellez'dir.
6 Mayıs tarihi Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan'a 25 yaşında ve Hüseyin İnan'a  daha 23 yaşında hayatlarının baharında kıyılan tarihtir.
Deniz Gezmiş'in idam sehbasında son sözleri: "Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye... Yaşasın işçiler, köylüler. Kahrolsun emperyalizm olmuştur."
Yarından sonra 10 Mayıs Pazar günü Birlik Köyü'nde muhtarlık tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Hıdır Ellez Şenliği de beni şaşırtıyor.
Çünkü Hızır doğaya saygıyı simgeler. Biz Türklere göre Hızır: Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar. İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder. Uğur ve kısmet sembolüdür. Mucize ve keramet sahibidir."
Birlik Köyü'nde Hıdırellez Şenliğinin yapılacağı mesire yerine 500 metre uzakta akan dere 5 Mayıs 2015 Salı günü gazetemizde bir habere konu oldu.
Sedat Balta imzalı haberi okumayı kaçıranlar için yineleyelim: "Dere değil zift yatağı" başlıklı haber şöyleydi:Sakarya, Karasu ve Kaynarca için her fırsatta büyük öneme sahip olduğu ifade edilen Acarlar Longozu yeteri kadar korunmuyor. Longozu besleyen birkaç derede geçen yıl yaşanan balık ölümlerinin ardından gerekli tedbirler bir türlü alınmadığı gibi dereler kirletilmeye devam ediliyor.
Topçu ve Birlik Köyü içinden geçen dere ise son günlerde yaşanan kirlilik sonucu zift görünümünde akmaya başladı. Vatandaşlar bölgedeki tek sanayi tesisinin bir tavuk fabrikası olduğunu belirterek kirliliğe onun neden olduğunu iddia ediyorlar.
Çiftçiler defalarca balık ölümleriyle gündeme gelen derenin kirliliği sonucu tarımsal sulama yapılamadığı gibi ağır kokusundan dolayı dere kenarındaki tarlalarda nefes almanın bile zorlaştığını ifade ediyorlar."
6 Mayıs'da Deniz'leri idam ettiler, ülkenin doğmuş doğacak gençlerine korku saldılar, dereler de vatan da sahipsiz öksüz kaldı.
Sözümona ortalık milliyetçiden, muhafazakardan geçilmiyor, ama dereleri zift, doğayı bok götürüyor bu nasıl çarpık vatan sevgisi. Ömer Hayyam'ın dediği gibi: "Anladımsa bu işi Arap olayım."
Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler. Hıdrellez kutlamalarında yiyip içip horon çekerken 500 metre uzağındaki derenin imdat çığlığına aldırmadan....