Attığımız taş, ürküttüğümüz kurbağaya değdi mi! Diyerek başlayayım yazıma. Alınan kararlar ve önlemlerden sebep CDS’ler 500 puanların üzerinde dolaşırken, zamanında alınması gereken kararlar ve önlemlerle dün itibari piyasaya etki edince CDS primimiz 460’lara doğru gevşemesine sebep oldu.. Haliyle dün dövizde düşüş başladı ve $ 5.86 TL’yı gördü. Hemen bahar havasına girmeyelim ama bu önlemler öncü önlem, alınması gereken önlemlerin devamı geldiği taktirde önce bir duraksama yaşanır, sonrasında destekleri test etmeye başlar demek istiyorum ama bizim hükümet yetkililerimiz hiçbir zaman peş peşe önlem almaz. İlla ki yumurta kapıyı tekmeleyecek ki önlem almak için mücadele versin. Günlük önlem ve zaferler bizi yıpratmaya devam ediyor. Diyeceksiniz ki sende bir türlü memnun olmuyorsun, emin olun ben memnun olduğumda ülkemizin gücü yerinde, ekonomisi kuvvetli olmuş olacaktır. Aslında hepimizin istediği şey de bu değil mi?

Bazen şunu da düşünmüyor değilim, Acaba bizim Merkez Bankasını birileri hackledi mi? Karar alması gerektiği zaman almayıp, sonrasında acayip ters kararları peş peşe alıp piyasaların neden bu kadar yıpranmasına sebep oluyor diye. Paşaya kellemi yetiştiriyorsun, önce valör tedbiri, ardından swap faiz indirimi, ardından repo ihalesi. Enteresan, bununla ilgili birkaç cevabım tabi ki var ama şimdilik bende saklı kalsın. Nede olsa bitmemiş bir İstanbul seçimi var önümüzde.

TÜİK, bugün ilk çeyrek büyüme verisini açıklayacak, 2018’in son çeyreğinde slumpflasyona giren ekonomimizin ne tarafa doğru yön vereceği açısından çok önemli, piyasalar beklenti satın alır yada beklentiyi satarlar. Beklentileri ölçmenin en güzel yolu ise yapılan anketlerdir. Bu anketleri ülkemizde genelde Tüik veya M. Bankası yapar. Bir diğer konu ise bu kurumların anketlerine güven konusunda yapılan ankette güven maalesef %42.6 da kalmış durumda. Bunun ışığında piyasaların yayınlanan verilere göre nasıl hareket ettiğini sizlerde az çok tahmin edebilirsiniz.

Önümüzde ki hafta bayram tatili olacağı için resmi kurumlar tatil olacak, Haliyle piyasalara müdahale şansımız olmayacak, seyredip bekleyeceğiz. Bu arada bankalar arası döviz alım satımında Çarşamba ve Perşembe günleri satılan DOLar’ları her kademeden tek bir kurum aldı. Akbank ‘ın gerçekleştirdiği alımların %97 si yabancı ağırlıklı. Gerçek şu ki, gerçek sanayici döviz korumasına alalım, sonrasında bırak döviz baskısını, yabancı madem alıp gidecek o zaman ucuz DOLar alıp gitmesin. Yeni gelecek yatırımcı bozdursun DOLarları yine aynı yere yeri döneriz. Ama yeni yatırımcı gelmeyecek ise, yabancı ülkeden çıkınca DOLar’da biraz daha gevşeme olsun ki ülke zarar görmesin. Mantıklı ve doğru olan bu ama biz bunu tabi ki yapmayacağız. Neden yapmayacağız peki, Dünya’da gerginlik tırmanırken, ticaret savaşları yerini sıcak savaşlara bırakmak üzere iken, ülkede ki tank palet fabrikasını özelleştiren yada işletme hakkını kiraya veren bir hükümetten mantıklı hareket beklemek biraz saçma olur.

Size geçen gün okuduğumda hatırladığım bir hikâye ile hayırlı bayramlar dileyeyim. Eski zamanda 3 mahkûm giyotin ile idam edilecektir. İdam sehpasına ilk papaz çıkar, son sözü sorulur ve ben Allah’a güveniyorum der, giyotin iner ve boynuna bir santim kala durur. Halk heyecanlanır ve papazın bağışlanmasını ister ve bağışlanır. İkinci mahkum hakimdir, son sözü ben adalete inanıyorum der, giyotin iner ve yine boynuna bir santim kala durur. Halk yine bağışlanmasını ister ve bağışlanır. Üçüncü mahkûm bir fizikçidir, son sözü giyotinin ipinde bir ilmek olduğu, o yüzden düzgün çalışmadığını söyler. Cellat kontrol eder, hatayı düzeltir. Giyotin iner ve fizikçinin kafası gider. Bu fizikçi arkadaşı bir Ekonomist gibi düşünün lütfen.

Haydinnn iyi bayramlar