Büyükşehir’in, şehrin tüm çevresini kuşaklayan ve paralel dış duble yollarla Kent Merkezi Trafiği’ni rahatlatacak çalışmalarını sıkça gezerim.

Çarşamba günü, Erenler’den D.100’e ve Orhangazi caddesine çıkacak Yavuz Selim duble yolunu da toprak dolgu serilmiş haliyle baştan sona dolaştım.

Gece eve dönünce, uydudan yolun düzeltilmiş toprak halini izledim; şehir ulaşımına büyük katkı sağlar. Bir de, Bosna Caddesine tünelle geçebilseydi ?

Erenler AVM ile SEDAŞ arası, okullar, villalar, çağdaş yollar, parklarla güzel bir şehir ortaya çıkıyor. AVM’nin kuzeyindeki Paten Sahası’na da yazık oluyor : -)

                                                                ** 

Erenler AVM’ye yaya geçiş sağlayacak, Sakarya caddesine yapılan üstü geçit de bitmek üzere. AVM için çok büyük eksiklikti, iyi ki yapıldı; DAAA !..

Yıllardır, Cadde ile Sakarya Nehri arasının Okullar Bölgesi olmasını çok izledim. Kamu belki de eğitim konusunda en doğru seçimini orada yaptı.

GEÇİT O nedenle de MÜKEMMEL oldu; yapana minnet duyulur. Oradaydım, çocukların okuldan çıkış saati gibiymiş. Caddeler pırıl pırıl öğrenci doluydu.

                                                                 **

Eee; Karasu Yoluna girip, Tepekum dublesinden Yenicami Bulvarı’na; oradan Atatürk Stadına gitmek şu günlerde büyük keyfimdir. Stad içini yine gezdim !

Stattan, Pancar Yoluna ve köprü yapımı başlayan Yazlık Kavşağı’na.. Yazlık köyünden, Aralık’a geçtim.

Sürülmüş tarlalar arasındaki villalar kuşkusuz Aralık’ı da yiyor, yiyecek gibi!  

                                                 YAZLIK KAVŞAĞI;

                               32 EVLER’DEN SAÜ’YE YENİ DUBLE ÇIKIŞ !

“ Türkiye ve Sakarya, Belediyecilikte, şehirleşme ve altyapı yapımının henüz emekleme dönemini yaşıyor.” desem, siyasiler demediğini bırakmazlar.

Peki; şu bir tek Yazlık Kavşağı’nın son 7-8 yıl içinde kaç kez kazınıp, yıkılıp, yeniden yapıldığını sorsam bir tek kişi cevap verebilir mi?

Yazlık Kavşağı; Adapazarı ile on binlerce nüfusun yaşadığı Yenişehir’i bağlayan en önemli ulaşım arteri. Tek arter diyene de karşı çıkmam!

Köprü Köprü; O Köprüye bile kaçıncı kere ilave köprü yapıyoruz?

                                                             **

Türkiye’de, muhteşem teknolojiler hayata geçmeye başladı. Kimse bana, şehirleşmedeki alt yapı öngörüsüzlüğümüzü anlatamaz!

Bakın, Sakarya, belki de bir tek bu konuda Kocaeli’den daha iyi. Çünkü; Kocaeli, deniz ile şehrin arasından-ortasından geçen D.100 üzerinde 20-25 yıldır; Üst Geçit, Büyük Döner Kavşak ve Yanyol yapımlarını bitiremedi.

                                                          **

Bizde de, Büyük Deprem’de yol ve kaldırımlar 1,5-2 yıl içinde bitirilince, iş gürültüye geldi. O eksik ve yanlışlar yapılırken şehir de anlayış gösterdi.

Kaç Gar Meydanı yaptık ? Kent Meydanı ne halde ? Her seçim öncesi şehrin yeniden kazılıp, asfaltlanması, yeni tretuvar döşenmesi, kavşaklar yapılması.

Duble Yol, Büyük Kavşak, Üst Geçit, Su-elektrik-iletişim hatları, kanallar en az 5-10 yıl öncesinden öngörülen Kent Gelişim Planlaması ile yapılmalı.                                                          

                                                             **

32 Evler’den Üniversite’ye ve Serdivan içine uzanan Yeni Duble Yolun asfaltı dökülüyordu. Ben cesaret edip girmedim ama, inen otolar görüp sevindim : -)

                       PANCAR YOLUNDA BİLE TRAFİK YÜRÜMÜYORDU !      

“ Sakarya’da şehir trafiğine giren motorlu araç sayısı 275 bine ulaştı.” haberi  Pancar Yolu’ndan Yazlık kavşağına giderken akıl almaz bir trafikle karşılaşınca, ancak o zaman aklıma geldi.

Ülkeyi Yönetsinler diye Seçilen Siyasileri birkaç ay sonra kimse, ama hiç kimse eleştiremez; dehalar bile akıl öğretemez.

Onlar, tüm zamanlarda, seçildikten 3 gün sonra, “ Her şeyi, en iyi ve doğruyu ben bilirim!” olmuşlardır. Devlet Planlamayı yok saymak ihanet gibi bir şeydir.

Günün İktidarını anlatmıyorum; Son 30-40 yılı düşünüyorum; siz de DÜŞÜNÜN !

                                                            **

Okullar ve Milli Eğitim şu anda hepimizin evinde en önemli derdimizdir.

Bizim annemizin-babamızın öyle bir derdi oldu mu? Gidilecek mahalle okulu belliydi; ilkokul da, ortaokul da, lise de belliydi.

Hayatımız okula kendi başımıza yürüyerek gidip gelmekle geçmedi mi? İmam Hatip Lisesi’ne bile taaa Yenicami’den her gün yürüyerek gitmedik mi?

                                                               **

Bu gün mahalle okulları yok! Sabahın köründe de, akşam üzeri de okulların dağılma saatlerinde, Öğrenci Taşıma Servisleri ile şehir trafiği felç!

Ülke şimdi yarattığı O canavara çözüm bulamıyor; bulamayacak da!..Amaaa…

HENDEK POLİS ve JANDARMA teşkilatımızı, yaptıkları mükemmel çalışma ile suç kaydına rastlanan 13 okul servis şoförüne ve 2 okul kantin işletmecisine  işten el çektirmesine yürekten teşekkür ederim; her ödül haklarıdır.