Türk milleti, kutlu varlığını sömürge yapmak isteyen işgalcilere karşı verdiği mücadeleyle bağımsızlığını elde etmiş, kendi geleceği hakkında tek söz ve yetkinin yine kendisinde olacağına dair kararlılığını dünyaya göstermiştir.

Bağımsız ve hür yaşama arzusuyla, her türlü yokluk ve zorluğa rağmen büyük bir inanç ve iman gücüyle elde edilen bu zaferi sürekli kılmak isteyen; milletimizi bu mücadele’ye götüren şartları ve zafere kadar geçen süreci çok iyi bilen, hedefi en baştan tam bağımsızlık ve muasır medeniyetler seviyesini aşma olarak belirleyen Atatürk, bu hedeflere ancak cumhuriyet ve demokrasi ile varılabileceğini görmüştür.

Cumhuriyetimiz Mustafa Kemal Atatürk ve ülkü arkadaşlarının hayata geçirdiği en önemli değer, Türk tarihinin kaydettiği en muhteşem atılımlardan birisidir. İnsanlığın tüm zamanlarında bile, diğer milletlerin böylesine sarsılmaz ortak bir iradeyle kendi kaderlerini kendi elleriyle yazdıklarına çok nadir bir şekilde şahit olunmuştur.

Aziz milletimiz Cumhuriyetle birlikte, tebaalıktan çıkarak eşit haklara sahip vatandaşlardan oluşan bir millet haline gelmiştir. Bu bağlamda Cumhuriyet bilgisizliğe, çaresizliğe, esarete karşı verilen tavizsiz mücadelenin adı olmuştur.

Cumhuriyet; milletimizin doğulusuyla, batılısıyla, kuzeylisiyle, güneylisiyle, kadın-erkek, yaşlı-genç demeden; kan, gözyaşı ve emeğiyle hayata geçirdiği eşi olmayan bir şaheserdir.

Bu şahesere sahip çıkmak, korumak ve kollamak her Türk vatandaşının en temel ve vazgeçilmez görevi olmalıdır.

Türk milleti asırlar içinde kaynaşarak, tarih ve kültür havzasında yoğrularak, anı ve acıda kucaklaşarak kimliğini bulmuş, şahsiyet ve varlığını temellendirmiştir.

Cumhuriyeti Türk milleti kurmuş, Türkiye’yi Türk milleti ihya etmiştir.

  1. milletimiz her ne pahasına olursa olsun gerektiğinde Cumhuriyeti muhafaza etmek için dün olduğu gibi, bugün ve yarında hiçbir fedakârlıktan kaçmayacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurulduğu bu çok anlamlı günün yıldönümünde, büyük Türk milletinin bayramını kutluyor; büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi şükran, minnet ve rahmetle anıyorum.

Mekânları cennet, ruhları şad olsun.