İşçi Kesimi Zor Durumda

Her yıl 1 Mayıs'ta işçi haklarının gündeme geldiği Türkiye'de, ücretliler bu yıl da bir dizi ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya. Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde, ücretlerin düşük kalması ve vergi yükünün artması, işçilerin yaşam koşullarını zorlaştırıyor. Ekonomi yönetiminin uygulamaya koyduğu "acı reçete" ise, bu yükü daha da ağırlaştırıyor.

 Uzun Saatler, Düşük Ücretler

Avrupa Birliği'nde çalışanların sadece %7.1'i haftada 49 saat ve üzerinde çalışırken, Türkiye'de bu oran %27.2'ye ulaşıyor. Ülkemizde her dört çalışandan biri uzun mesailer yapmak zorunda kalıyor ve bu durum Avrupa ortalamasının neredeyse dört katı. Bu durum, ülkemizdeki çalışma koşullarının zorluklarını ve işçi haklarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Asgari Ücret Politikaları ve Alım Gücü

2024 yılı itibarıyla Türkiye'de belirlenen brüt asgari ücret 20,002.50 TL, net asgari ücret ise yaklaşık 17,002.12 TL'dir. Bu rakamlar, Avrupa'nın lüks yaşamın simgesi olan Lüksemburg ve ekonomik seviyesi daha düşük olan Bulgaristan ile kıyaslandığında farklı bir tablo çiziyor. Alım gücü paritesi (PPS) bazında yapılan hesaplamalar, Türkiye'nin asgari ücretinin bazı AB ülkelerinden daha yüksek olduğunu gösterse de, yaşam maliyeti ve ekonomik yapıdaki farklılıklar bu durumu gölgelemekte.

Editör: Serkan Çağlar