Yukarıdaki sözler 7 Haziran seçimlerinde CHP milletvekili listesinde yer alan bir isme ait. Bunun nasıl olacağıyla ilgili verdiği formülünü aşağıya yazdım.

Ondan önce 7 Haziran'da CHP listesindeki 2 milletvekili adayının danışma meclisindeki görüşlerinden söz edeceğim.

CHP'LİLERE YENGEÇ METAFORU

Akademisyenliğini her fırsatta hatırlatan Elif Başer,  21 Temmuz 2015 tarihinde partisinin Danışma Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Sadri Alışık'ın yönettiği 'Yengeç Sepeti' adlı filmden örnek vermiş CHP'yle film arasında benzerlikler kurmuştu.

Elif Başer yaptığı konuşmadan bir bölüm:  "Bayram günü baba evinde bir araya gelen yengeçler birbirlerini hiç tanımadıkları için arada geçen yılları heba ettikleri için; birbirlerini yemekten öteye geçememişler mutlu olmak için bir araya gelmek isteyen aile paramparça olmuş bir şekilde film sona ermiştir.

Filmin adı neden 'Yengeç Sepeti'dir. Çünkü yengeçleri bir araya koyarsanız bir süre sonra kıskaçlarıyla birbirlerine zarar vermeye başlarlar ve sonunda hiç sağ kalan yengeç kalmaz.

CHP'liler bir amaç için bir araya getirildiklerinde birbirlerini ısırıyor."

Elif Başer, parti içi demokrasinin göstergesi sayılan CHP'lilerin duyarlı olduğu önseçim konusunda ise ön seçim olsa ne olur olmasa ne olur diyebilmişti.

ONA GÖRE 12 İLÇE ÖRGÜTÜ SIFIR

 Yazımın başında söz ettiğim Hüseyin Avni Şahin'in 2 milletvekilini garanti eden formülü şöyle: "CHP burada 2 Milletvekilliğini oturduğu yerden kazanır. Çalışmasına bile gerek yok.

İlçe örgütlerinin  tamamen dimdik ayakta 10 tane adamı olacak. Köy temsilcileri de köyde sevilen bir kişi olacak. Vekilimiz ve İl Başkanımızla bunu paylaşacağım."

Kendisine Kuzeyin Oğlu lakabını takan Hüseyin Avni Şahin 21 Temmuz tarihli Danışma Toplantısı'nda bu söylediklerinden sonra nasıl Kuzeyin oğlu olabilecektir bilemiyorum:

"Dört beş ilçeyi tenzih ediyorum diğerleri sıfır. Sıfır. Bu ilçe örgütleriyle bu seçim alınamaz. Seçime 2 gün kalmış. Karasu'ya geliyor ilçe başkanı minibüs parası almaya. Mübarek oraya gelme biz sana seçimden sonra, seçime kadar (öderiz) kimsenin bir şeyi kalmaz bizde."

LİSTE YENİLENMELİ

Sorum şu: CHP'lileri birbirini ısıran yengeçlere benzeten, örgütün yüzüne karşı önseçim de neymiş diyebilen; 4 - 5 ilçe örgütü dışında kalan ilçeleri sıfır olarak değerlendirebilen milletvekili adaylarıyla CHP Sakarya'da  1 Kasım 2015 milletvekili seçimlerinde nasıl başarılı olacak? O yüzden bu liste revize edilmelidir.

GÜRKAN CANOL VE SELÇUK GEDİKLİ OYLARI ARTIRIR

CHP'nin Sakarya'da kurucu il başkanlığını yapan ve bu görevde uzun süre kalan Avukat Selçuk Gedikli'nin ve 2011 seçimlerinde 2. sıra adayı olan Yeminli Mali Müşavir Gürkan Canol'un milletvekili listesine girmesi konusu kulislerde konuşuluyor.

Canol ve Gedikli'nin adaylıklarının hem seçmen hem de örgütlerde hareketlilik sağlayacağı kesin.

Sakarya'nın 16 ilçesinden 16'sinda siyasal arkadaşları olan Selçuk Gedikli ve Gürkan Canol yüzlerce köyde de kendilerini seven sayan  CHP üyesi potansiyeline sahip ikiisimdir.

Kendi partisinin delegesiyle seçim kampanyasında tanışan milletvekili adaylarının durumu aslında trajikomiktir.

 

GÜRKAN CANOL İLE İKİ MİLLETVEKİLİ

Son iki genel seçim değerlendirildiğinde CHP'nin Sakarya'da oy oranını düşürdüğü açıkca görülecektir.

Birinci sırada Engin Özkoç'un ikinci sırada Gürkan Canol'un bulunduğu milletvekili listesi; birinci sırada Engin Özkoz'un ikinci sırada Hüseyin Avni Şahin'in bulunduğu listeden daha yüksek oranda oy almıştır.

CHP 88 bin oyunu 93 bine çıkarsa da rüzgarının estiği bir dönemde oy oranını düşürmesi başarısızlıktır.

Son seçimde AKP'nin yıpranmışlığı göz önüne alınacak olursa aradaki fark daha iyi anlaşılabilir.

Üstelik  Gürkan Canol ve  Selçuk Gedikli'yle birlikte enerjisinden yararlanılamayan kıyıda köşede kalmış pek çok CHP'li isim sahaya inecektir.