Büyükşehir Belediyesi’ne girerken sizi karşılayan güvenlik, Başkan Toçoğlu’nu temsil eder, hemen devamında ‘Danışmada’ oturan kadında. Büyükşehir’in sokaktaki zabıta memuru da Başkan Toçoğlu’nu temsil eder, belediyenin sıradan memuru da.

                                                      **

Bu nedenledir ki, belediyelerin vatandaşla birebir muhatap olan personeli, memuru, şefi, müdürü, daire başkanı, genel müdürü bizzat o belediyenin başkanını temsil eder ve onun bu görüşmedeki başarı veya başarısızlığı, başkanın başarısı veya başarısızlığı gibi algılanır. Bu her yerde ve her şartta böyledir.

                                                   ** 

Benim gelmek istediğim nokta, belediye otobüsleri. Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli güzergahlarda çalışan 80 tane otobüsü var. Bu otobüslerde de vatandaşla bire bir teması olan 80 tane şoför var. Bu şoförler de yukarıda belirttiğimiz gibi Başkan Toçoğlu’nu birebir temsil ettikleri için otobüs şoförleri için, ‘Otobüslerde çeşit çeşit Toçoğlu var’ diyebiliriz.

                                                 **

Yolculuk yapmayı ve gözlemlemeyi çok severim. Şehir içi yolculuklarımı ağırlıklı olarak belediye otobüsleriyle yaparım. Yolculuk belediye otobüsüyle olunca, gözlemleyeceğiniz tek nokta, da doğal olarak otobüsün şoförü oluyor.

                                              **

Ve buradan söylüyorum; Belediye otobüs şoförlerinin en az yüzde 60-70’i Başkan Toçoğlu’nu temsil edemiyor. Özellikle de son dönemlerde işe alınanların çok önemli bölümü. Onların vatandaşa karşı tavır ve hareketleri, Başkan Toçoğlu’nu vatandaşa ya sevdiriyor, ya da nefret ettiriyor.

                                               **

Yukarıda ‘Özellikle son dönemlerde işe alınanlar’ dedim. Mutlaka yapılmıştır ama bu arkadaşlara, konunun önemini anlatacak bir takım, psikolojik de olabilecek yüklemeler yapılmalıdır. Çünkü bazen öyle ileri gidiyorlar ki, insanı öbür boyu belediye otobüsüne binmemeye yemin edecek hale getiriyorlar. Bunun faturası da Başkan Toçoğlu’na yazılıyor, haberi olsun…

  ÜÇ AYRI KONU   

  1. Belediye Başkanı Murat Kaya, hafta sonu Geyve’de yapılan festival için, ‘Geyve’de ilk defa böyle bir festival düzenleniyor’ demiş. Küçük bir hatırlatma, eski başkan Atilla Zeytinoğlu döneminde, ‘Geyve Meyve Festivali’ düzenleniyordu. Hatta sonuncusunda gece saat 0.3.’de Geyve Meydanı’nda sahne alan Selami Şahin’i 3 bin Geyveli izlemişti.
  2. Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü bir çöp tesisi yapacak. Ama vatandaş ayaklandı, istemiyor. E peki başkan bu tür işler vatandaşa rağmen yapılmaz. ‘Ben yaparım’ diyorsan bence de sonu iyi olmaz.
  3. Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, BANKO Holding’den lastik tekerlekli bir iş makinesi almış. Açıklamasında da, ‘Yerli üretimi tercih ettik’ demiş. Bazı şeyler düşünülür ama söylenmez. Biri çıkıp, ‘O zaman makam aracını da yerli ile değiştir’ derse ne yapacaksınız?