Belki bir sonraki yalanı ve belki de bir sonraki kandırılmayı bekliyor zihinler. Ne kadar da alışılmış değil mi bu bilindik hikâyeye. Aslında bu değildik biz, aslında belki de hiç istemedik böyle olsun. Ama kendi ellerimizle yaptık ne yaşıyor, ne yaşatıyorsak ! Gözlerimizin içine kocaman kocaman bakarak hergün şekil ve sonuç değiştiren masallar anlatıldı bizlere; yakın geçmiş zaman içerisinde.
Şimdi de sesimizi bile çıkaramadan içimizden isyan edebiliyoruz. Korkuyoruz çünkü; işimizi, aşımızı, yarım bile olamamış umudumuzu kaybetmekten.

Oysa, benim ülkemin en fakr-ü zaruret içerisinde olduğu zamanlarında bile, umudu hiç bitmemişti insanların. Kadın, erkek, çocuk, nine...hepsi ama hepsi tek yürek olup, umutlarından koskoca bir Cumhuriyet kurdular bizlere. Yoklukla, yoksullukla mücadele ederek varoldular yeniden. O zamanlardaki yokluk pek de yabana atılır cinsten değildi hem de; hepimiz biliyoruz. İdealleri uğruna ölümü göze almış insanlardı onlar! İdealleri; vatanlarında hür ve hep beraber yaşamaktı. Bir enkazın içinden, bir hürriyet var ettiler.


Şimdilerde neredeyiz, neyin içindeyiz??
Dolar şu kadar olacak, şu seviyenin altına düşecek, istikrar devam etmeli, yollar yapacağız ...vaatler vaatler. Mültecileri bağrımıza basarak kendi insanımıza mülteci muamelesi yapacağız....Sonra?? Ne mi oluyor? Adam diyor ki; ben zaten hep yirmi liralık mazot alıyorum dolar artsa ne olur ki!! Ya da 'protesto amacıyla' burnunu dolarla silen adamlar! Ya da ' bizim ülkemizin parası tl. niye bu kadar dert ediyorsunuz ' diyen adamlar!

Ahh ah yurdumun insanı ne diyeyim ben sana. Sen de biliyorsun neyin ne olduğunu da aslında, tatlı su kurnazına mı yatıyorsun, yoksa gerçekten de bu musun?? Gerçekten bu olmazsın, olmamalısın! Zenginin kat be kat zenginleşip, orta hâl diye bir mefhumun bile kalmadığı şu dönemde neyin mücadelesini veriyorsun? Çarşıya pazara çıktığında, aynı para ile her hafta aldıklarının miktarı düşmüyor mu? Faturaların günden güne çoğalmıyor mu? Çocuğuna eskisi gibi yetemiyor musun? Kiranı ödemekte artık daha da zorlanmıyor musun? Daha ne anlatayım ben sana. He bir de dış güçler var, hani o herşeye sebep olan.

Şairin de dediği gibi, bilmezdim kelimelerin bu denli yetersiz olduğunu bu derde düşmeden önce...Benim derdim istikbal, benim derdim yarınlarımız, benim derdim geleceğimizi var edecek yıldızlarımız olan çocuklarımız. Kimbilir neler görecekler endişesindeyim. Güzel günler göreceğiz çocuklar demek istiyorum, güneşli günler..İçimizdeki umut, gözleri hiç görmeyen birine güneşi anlatabilmek kadar meşakkatli. Yüreğimizdeki vatan aşkı ise, beklenen günün hep daha güzel olacağını müjdeliyor.


Düşüncelerimize feyz olsun başkomutanınızın sözleri, ışık olsun, güneş olsun, içimize yerleşsin ve meziyet olsun dilerim.
"Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiç bir zaman umudumu yitirmedim." " Hayal ettim, hayalimin önündeki manileri tespit ettim. Manileri kaldırdığımda hayalim kendinden gerçekleşti." Mustafa Kemal ATATÜRK.


Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Zeynep MERÇAN