1986-1991 Arası şehrimizde Valilik yapan Nurettin Turan ile Briç Kulübünde unutulmaz hatırlarımız oldu. Geçtiğimiz günlerde vefat eden eski Valimiz Turan’ı saygı ve rahmetle anarken anılarımızla da yâd etmeyi düşündüm.

    Valimiz, Sakarya’ya gelip göreve başladıktan 15-20 gün sonra Briç Kulübüne yemeğe davet etme kararı alındı. Randevu alma görevi bana verilmişti. Sekreterine gidip konuyu anlattım ve kısa sürede davete icabet edeceği bilgisi verildi.

    Briç Kulübünde restoran bölümünde hazırlıklar yapıldı ve akşam 18.00’de Vali beyi salonda bekliyoruz. Yanımda Deve Ziya Konluk ağabey var. Ziya ağabeyin boyu 1.98cm.

    Ziya ağabeyin bir özelliği vardı. Bir kişiye dikkatli baksın, vücut dilinden şaka kaldırır mı hemen anlardı. Vali bey kapıdan içeri girdi, bana hemen “benden uzun bu Vali” dedi ve salona döndü “bana bundan sonra deve demeyin” dedi bunu yavaş sesle söyledi fakat Vali bey duydu, başladı gülmeye. Ziya ağabeye doğru gelerek “siz Deve Ziya mısınız” deyince salondaki herkes şaşırdı. Ziya ağabey “Sayın Valim nereden tanışıyoruz” dedi. Vali bey, “Ziya bey; Uşakta bana veda yemeği verildiği akşam Hava Generali Şefik Paşa bana; Sakarya’ya gidiyorsun orada Adapazarı’nda Deve Ziya diye biri var mutlaka onu bul. Bak bakayım böyle bir adam tanıdın mı? Diye tembih etti. Sizin şöhretinizi gelmeden duydum” deyince kucaklaştılar. Hemen yemeğe geçildi. Vali bey Briç Kulübünden tanıdığımız savcı Kenan Altmışdört ve kısa boylu bir Vali muavini ile gelmişti.

     Masada Ziya ağabeyle Vali beyi karşılıklı oturttuk. Vali beyin sağında-solunda savcı Kenan Bey ve Vali muavini var. Ziya ağabeyin yanında ben ve ağabeyi Zeki Konluk var. Briç Kulübü yönetim kurulu da tam mevcutlar. Yemek baladı Ziya ağabey dakika 1. (Vali beyin boyu 2.02- yanındaki muavinin boyu 1.65 gibi)“Vali bey şu andan itibaren sizin muavinliğinize talibim, çünkü sizin boyunuzda bir Valiye benim gibi 1.98’lik bir muavin yakışır” deyince masayı bir düşünün. Vali bey beş dakikaya yakın kendini tutamamıştı.

     Gece geç saatlere kadar uzayan o muhteşem gecede Deve Ziya ağabeyin espri ve fıkraları damga vurmuştu.

     Gece bitiminde Vali Bey vedalaşırken savcı Kenan Bey’e dönerek “Briç’ i ben severim ve oynarım sık sık gelelim” dedi. Görevde kaldığı süre içerisinde her hafta en az 2 gün mutlaka Briç Kulübüne gelir ve Briç oynardı.

     Briç oynamaya devamlı savcı Kenan Altmışdört ile gelirdi. İlk geldiklerinde Deve Ziya ağabeyle, Haydar Taşkent eş olmuşlardı. Vali Beyle- Kenan Bey’e karşı oynayacaklar.(Bu eşleşme sürekli devam etti). Bir Karton Marlboro’ suna anlaştılar. Daha oyun başlarken Deve Ziya, Haydar Taşkent’e hitaben “Haydar; farkındasın değil mi? Devlete Karşı oynuyoruz ona göre” (yani yenilelim anlaşılıyor) deyince, desteyi Vali Bey karıyordu, gülmekten kağıtları masaya bırakmıştı.

     Vali Beyin Briç Kulübüyle bu yakın ilişkisi gidene kadar devam etti. Her geldiğinde, sevdiği yemek ve mezeler yapılır, oyun masasının yanında ki servanta hazırlanır, iki Kadeh demlenirdi. Tabi ki ızgara yuvarlak dilim soğan ve Ziya ağabeyin eşi rahmetli Vahide ablanın ev turşusu ve Boşnak mantısı eksik olmazdı.

    Vali beyin ayrıca bir özelliği vardı…  Briç Kulübüne girerken sanki apoletini kapıda bırakıyormuşçasına oradaki herkes ile samimi ve dostça konuşurdu. Bundan dolayıdır da çok sevilmişti. Hatırnazdı.

     Uzun soluklu bir akşam yemeğine kaldığı bir gece de, Deve Ziya ve Zeki ağabeylerin babası Hacı baba Hurşit amca geldi, hemen masaya oturtuldu.  Vali Bey bir Hurşit amcaya bir Ziya ağabeye bir de Zeki ağabeye baktı. (Zeki ağabeyin zayıf bir yapısı vardı) “Ziya Bey babanız müşekkel bir adam, sizde maşallah dev gibisin, ancak ağabeyiniz size pek benzememiş” deyince Ziya ağabey hiç düşünmeden “Sayın Valim, babamı genç yaşta evlendirmişler, tecrübesizdi herhalde, aramızda 2 yaş fark var. İki yılda öyle bir tecrübe edinmiş ki 2. Çocuk gördüğünüz gibi ben” deyince Sayın Valimizi görmenizi isterdim. Gülme krizine tutulmuştu.

    En son hatıram; Anayasa mahkemesi üyesi iken Adapazarı’na gelmişti. Berin Aydoğan ile birlikte iş yerime uğradı. Bana  “Erol Briç Kulübüne telefon ediver Zeki Bey(Konuk) ve Haydar Bey(Taşkent) ayrılmasınlar. Sizin her akşam oturduğunuz masada sen-ben Zeki Bey- Haydar Bey oturacağız, ancak ben Deve Ziya’nın oturduğu yerde olacağım ve onu yâd edeceğiz” dedi ve istediği şekilde olayı gerçekleştirmiştik. Saatlerce rahmetli Deve Ziya ağabeyi andık durduk.

     İşte Uzun Valimiz Sayın Nurettin Turan, böyle samimi ve gönül adamıydı. Allah rahmet eylesin. Ruhu şad olsun.