Malum, son haftaların en popüler konusu bin yataklı hastane. Eski başbakan Davutoğlu geldi, bir söz verdi, ‘Nereye kurulsun?’ koşuşturması başladı. Ağzı laf yapanından eli kalem tutanına, siyasetçisinden belediye başkanına kadar herkes, ‘Hastane nereye kurulsun?’ topuna girdi. Hal böyle olunca, bu topa girmeyi kendimi bir anlamda mecbur hissettim.

                                                                   **

Böyle bir hastane yapılacaksa, o halde olaya, ‘Şu ilçeye yakışır, bu ilçeye yakışır’ tercihlerini de bazı gerçeklere oturtmak lazım. Bu gerçekler neler olduğuna gelince… Bu bin yataklı hastane bir kere, şehirlerarası hastane olacak. Bu, şu demek; bu hastaneye çevre illerden de hastalar gelecek. Bu konu, bugüne kadar hastaneyle ilgili tahmin ve yorum yapanların gözünden kaçmış sanırım.

                                                                   **

Kurulacak hastane, çevre illerden gelecek hastaların yanı sıra, bu ilin 16 ilçesinde yaşayan insanlara hizmet verecek. Bunun için, yapılacak olan bu hastaneye, tüm ilçelerden insanlar aynı avantajla ulaşabilmesini sağlamalı. Ayrıca insanlar, şehir merkezine girmeden, şehir merkezi trafiğini yoğunlaştırmadan bu hastaneye ulaşabilmeli.

                                                                 **

Şimdi, ‘Böyle bir yer var mı?’ diye soracaksınız. Evet var! Adı da Erenler. Ve Erenler’de bu hastanenin kurulması en iyi nokta da Et-Balık Kombinası’nın olduğu arazi. Erenler bir kere şehrin tam ortası. Bunu görmek için Sakarya haritasını alın önünüze koyun. Ben öyle yaptım. Ve Erenler’in, Sakarya’nın kalbi gibi tam ortasında olduğunu görürsünüz. Bu, Erenler için avantajlardan biri. ‘Erenler’in sadece ve sadece Sakarya’nın kalbi gibi tam ortasında olması, hastanenin kurulması için yeterli bir sebep mi?’ diye sorarsanız, ‘Hayır’ derim. Yeterli sebep değil ama sebeplerden biri pekala..

                                                                  **

Şimdi, neden Erenler ve de neden Et-Balık Kombinası’nın olduğu yer konusuna açıklık getireyim. Öncelikle, bu hastane aynı zamanda şehirlerarası hastane olarak da hizmet vereceği için, çevre illerden gelecek hasta ve hasta yakınları hiç şehir trafiğine girmeden, TEM’den, D-100’den hemen Erenler’e ve hastanenin bulunduğu noktaya gelebilecek. Bu hastane bir başka ilçede kurulursa, bu trafik yoğunluğunun nerelere taşacağını siz tahmin edin.

                                                                 **

İlçelerden ulaşıma gelince… Karasu, Kocaali, Ferizli, Söğütlü, Kaynarca yönünden gelecek hasta ve hasta yakınları, yeni Karasu yolunu takiben, direkt Erenler’e çıkan Çevre Yolu ile hiç şehir içi trafiğe girmeden hastaneye ulaşabilir.

                                                                  **

Hendek, Akyazı, Karapürçek yönünden gelecek olanlar da D-100’den hemen Erenler’e kıvrılarak hastaneye gelebilecek. Taraklı, Geyve, Pamukova yönünden gelenler, D-650’den, D-100’e oradan da, Erenler’e hiç şehir merkezine girmeden hastaneye kolaylıkla geçebilecek. Sapanca ve Arifiye yönünden gelenler de hiç şehir trafiğine girmeden D-100’den Erenler’e ulaşacak. Serdivan ve Adapazarı için zaten sorun yok. Görüldüğü gibi,                                                   akıl ve mantık bence bu hastanenin yerini Et-Balık Kombinası’nın olduğu arazi olarak işaret ediyor…

**

Yukarıda okuduğunuz yazıyı, 3 Aralık 2015 tarihinde yazmışım. Ve dün… MHP Sakarya Milletvekili Zihni Açba, dün bir gazeteye verdiği röportajda, bin yataklı hastanenin kesinlikle Et-Balık Kombinası’nın olduğu yere yapılması gerektiğini söylemiş. Gerekçeleri de, yukarıdaki yazının özeti olmuş. Teşekkürler Açba… Akıl ve mantık dedik ya…