Deprem sonrası Büyükşehir de olmuştuk. Demiryolu 1. Geçidi, Ofis ve Donatım geçitleri Yonca Üst Geçit yapılmaya son derece uygundu.

Bunu o günlerde çok yazdım. Belediyeler hepsini apar topar gibi imara açtılar.

**

Birinci hemzemin Belediye Otobüs Garı ile O 10 yol ağzını kördüğüm yapıldı. Hiç kimse 1. Geçitteki kavşak sayısını sayamaz.

O Otogarın tam batısı Büyük Depremde yerle bir olmuştu. Öyle mağazalar için imarlar verildi ki; bugün tabure koyulacak boş yer yok.

Demiryolunun karsındaki eski Tekel binaları, O’nun batısındaki yapılar, tümü O Depremde yıkılmıştı. Oraları, hastane, pastane, her şey için imara açtılar.

Koskoca bir Yoncalı Kavşak şehrin elinden garip imarlarla alındı.

**

OFİS, artık bitmişti. Yolun karşısındaki Benzin İstasyonu da iğretiydi. OFİS Yonca Kavşak için bulunmaz fırsattı. Kimler, kimler için rant imarına açıverdi?

OFİS Yonca Kavşağı istense hala olur. OHAL, işine gelince her yerde kullanılıyor.

Ve; bir şeyi aklım asla almıyor. Donatım Kavşağı’ndan 400-500 metre sonra, Serdivan’a geçilen O ışıklı hemzemin; nasıl Yoncalı Kavşak yapılmadı?

**

Haaa; bakın isteyince Tüvasaş Kavşağı nasıl da kitaba uyduruluverdi? Uydu mu, yasal mı, delinen tapu var mı bilmem. Ama, OHAL, istendi ve oldu.

Bence, istense; 1. Geçit, OFİS ve Donatım geçitleri Yonca Üst Geçit olur. Şimdi bile olur mu? İzmit’te 6 ayda olabiliyor; hem de kaç tane : -)

MERA VE TERMAL SERVETLERİ SAYDIRMAN BANA !

Siyasi muhalefetin Sakarya halkına söylemesi gereken çok şey var, çok! Ama, bunu işleyişe sokacak merkez ve ilçe ofisleri asla olamadı.

Sakarya’da, serveti tahmin edilemez zengin sayısı hiç abartılı değildir. Zengin kitlemizin sayısı ve oranı büyük değildir.

Halkımızın büyük kısmı dar gelirli, boğaz tokluğuna yaşar. Siyaset de bizi, “ Ne mutlu, manen zenginsiniz.” lafları ile uyutur.

**

Asıl zenginliğimiz doğamız, coğrafyamız. Onlar da paramparça edilmek üzere.

Anadolu’ya giden-gelen tüm kara yolları, önümüzdeki 20 yıl, Marmara’nın bu tarafından Kıbrıs Adası kadar toprağı yok ederek geçecek.

Meralar ve muhteşem tarım arazileri çılgınca yok ediliyor. 3 Yılda bir, bir Köyümüz daha imara açılıp, haritadan siliniyor.

Depremde bize hayat sunan meraların hemen hepsi sanki ihanete uğradı..

DPT onayı ve Hükümet kararı ile olur verilen Arazi Toplulaştırılması; aynı Hükümetin TEM ve YHT kararları ile sessiz ve sinsice gündemden düştü.

**

Sakaryalılara bir dolu da Termal Enerji nimetleri verilmiş.

Sakarya İl Özel parası da katıldı, Akyazı’da yüksek verimlilikte Termal Enerji bulundu. Nasıl, kimler yaptırmadı, bilmem ? Ama, Kamu parası da gitti.

Güya; Akyazı’da evler termal enerji ile ısınacaktı. Termal otellerle turizm; termal destekli seracılıkla çiftçi ihya olacaktı. O Akyazı doğalgaza sevindi.

Taraklı’da, bence termal oteller ihya olur; Taraklı aynı tas aynı hamam kalır. Bir Babayiğit çıksa, Taraklı’yı termal enerji ile ısıtsa; dar gelirli Taraklı uçardı.

YALAN RÜZGARI;

YAZLIK KÖYLERİ SÜS BİTKİCİLİĞİ İLE ZENGİNLEŞECEK : -)

Türkiye’nin, büyük şehirlerinde artık herkes, TEK BAŞINA. İstesen de yaşam koşulları seni buna mecbur ediyor. Yerel yaşam zenginlikleri de anlaşılamıyor.

Değişim, Dönüşüm gibi yaldızlı sözlerle yapılan işler de sonun başlangıcı gibi. Topraklar ve toplumsal dayanışma yok edildiğinde, sonun gelişi zaten hızlanır.

**

Yazlık köyündeki Şeker Fabrikası Pancar Araştırma Çiftliği’ni herkes hatırlar. Hem de İl Özel İdare paramız ile satın alınmış; hepimize ait topraklardı.

Bitkiciliği yapacak şirketlere kiralandı. Büyük ihracat kapısı olabilecekti. Civar köylüye de O şirketler önemli ölçüde iş fırsatları yaratacaktı.

O şirketler, Köylerde Süs Bitkiciliği yapacak olanları bulacak; köyler de bu gelişmeden sonra yeni bir para kazanma kapısı bulacaktı.

**

Sanırım; Urfalı bir AKP Milletvekili çiftliğin en ballı, büyük bölümünü almıştı.

N’oldu? Süs bitkicili yapacak şirketlerle çok bağlayıcı sözleşmeler yapılmıştı?

Gidin bakın, Yazlık’ta kaç köy ve köylü süs bitkiciliği ile ev geçindiriyor? Kaç Köye, Köylüye gittiler? Çevreye katkısı ne oldu? AMCAMA katkısı ne?

Peki, kiralar şu anda ne kadar oldu; tahsil edilebiliyor mu?

Muhalefet uyumasın? O çiftlik 3-5 yıl sonra muhteşem bir SİTE olabilir mi?