Sözde, geçmişimize ve manevi değerlerimize çok bağlıyız. Öyle ise, hepimizi, bu şehirde doğmuş olanlar başta; yaşayan herkesi sorgulamanın günüdür.

Adapazarı Şehri’nden başlayalım? Var mı öyle bir şehir? Adapazarı’na ülkenin 4 yanından gelen tüm yollarda öyle bir isme rastlıyor musunuz?

Şehrin ta göbeği Gümrükönü’nde bile ismi yok artık? Haaa, Kadıköy’de geçen ay, “ Adapazarı Islama Köftesi.” tabelasında gördüm : -)

**

Büyükşehir Meclisi’nde geçenlerde, Adapazarı A. Necdet Güven caddesinin adının değişmesi teklifi yapılmıştı. Ferruh Bulut bunu nefis yazmıştı.

“ Manevi değerler ve Ecdat Yadigarı !” denilince, siyasetin laf ebeleri öncülüğü kimseye bırakmaz. Yemin ederim; yapılandan ben utanırım.

Bazen TRT Meclis yayını izliyorum. Kürsüde konuşanın her sözü onurlu insanı utandırır. Vekiller, sözde siyasi taktikle hafife alıp, kahkahalarla gülüyor. TBMM, Bizim Yüce Meclisimiz!

**

Anamın, Babamın Bosna’da doğup büyüdüğünü yüz kere yazdım. Orada yaşayan vahşet günlerinde, Adapazarı, yeni bir caddeye Bosna Caddesi adını verdi.

Yine de, bugün bile Bosna Caddesi ismini değiştirin; caddeye Şehir Tarihi’ne iz bırakan bir lolayın veya kahramanımızın ismini verin, tek söz etmeyeceğim.

Ama, bu şehirde bir caddeye, “ Kudüs !” ismi verilecekse, yeni yaptığınız henüz ismi olmayan bir caddeye verin. A. Necdet Güven şehir tarihidir.

**

İzmit Caddesi bu şehrin bir karakteriydi; orada doğdum büyüdüm yaşlandım. Bugün şehrimde böyle bir cadde yok. Doğup, büyüdüğüm, Eğri Sokak da yok; Refik sokak da, Serap sokak da; bilmem kaç numaralı sokak olmuşlar : -)

Adapazarı Lisesi mezunuyum; O okulun adı yok. Adapazarı İmam Hatip Lisesi de yok. İkisi de okuduğum liselerdi; Anadolu yapılmış : -)

Manevi yönü güçlü olan hiç kimse Şehir Tarihi’ni vıcık vıcık sulandırır mı?

Sakaryalı Prof. Dr. Sabahattin ÖZEL’i tanır mı?

Adapazarlı ( Sakaryalı ) Prof. Dr. Sayın Sabahattin Özel’in yazdığı 6 cilt tarih kitabı hemen başucumdadır.

Milli Mücadele’nin Sakarya safhalarını Özel Hocamın kitaplarıyla pekiştirdim.

Mustafa Kemal Atatürk’ü,” Büyük Milletin Evladı ve Hizmetkarı ” başlığı ile kitaplaştırması da benim en değerli kaynaklarımdandır.

**

Sakarya Üniversitesi kuşkusuz Hocamızı tanır, değer de verir.

Söyler misiniz, Prof. Dr. Sabahattin Özel’i kaç Sakaryalı tanıyor? “ Milli “ sözü edildiğinde bugün lafı kimselere bırakmayan kaç kişi Hocamı tanıyor?

Sn Özel, SAÜ Tarih Bölümü Kurucu Başkanlığı, Kocaeli Üni. Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Bölümü Başkanlığı, Atatürk İlkeleri ve Devrimleri Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevlerini başarıyla yürütmüş büyük bir değerimizdir.

Sayısız kitapları dışında; İst. Üni. Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü Müdürlüğü yapmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri Atatürk Araştırma ve Eğitim Merkezi ( ATAREM ) 1.Devre Genel Kurul Üyesi’dir.

**

Sakarya Üniversitesi’nin kuruluşundan bu yana, tabii atılan ilk adımdan başlayarak; bugüne kadar görev yapan Akademisyen Kadro ve Öğretmenlerin tanıtımını içerek bir Üniversite Tarihi-Belleği kitaplaştırılırdı mı? Olabilir mi?

Hüsnü Gürsel, SAGÜSAD;

Esin Engin, Tango ve Müzik Tarihimiz

Son 25 yılda Sakarya’da yol’lar ne yazarlar, şairler, düşünürler, araştırmacılar İcat edildi. İcat edenler gibi; aynı tornadan icatlar.

Asla saygısızlık etmem; kimisi değerdi ve değer verilmede çok geç de kalınmış. Ama, “ Kazan kazan oynanıyor” dedirtildi. Değer, toplumsal kabulse değerdir!

**

Rahmeti Hüsnü Gürsel, Cumhuriyet’in eşsiz Köy Enstitüleri’nin muhteşem öğretmenlerindendi. Dahası, dünya çapında bir Fotoğraf Ustası’ydı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin bu vilayetteki en eşsiz Fotoğraf Arşivi’ni hayata geçiren Kent Duayeni de Hüsnü Gürsel’dir; orada hiç adı geçiyor mu?

SAGÜSAD kurucularındandır. Büyükşehir’in her yıl düzenlediği Fotoğraf Maratonlarını, SADÜSAD ile birlikte başlatan, sürdüren de Hüsnü Gürsel Usta’mızdı.

Büyükşehir’in, “ Hüsnü Gürsel ve SAGÜSAD Fotoğraf Maratonu Yılı “ gibi bir öngörüsü var mı?

**

Türkiye’nin, son Tango Bestecilerinden ve şarkıcılarından birisi olan Esin Engin Sakaryalıdır.

Adapazarı Lisesi’nden bizim kuşaktandır. “ Esin Engin Tangoları “ gibi bir konser, Donatım’da Ziya Taşkent Konser Salonu’nda bize yakışmaz mı?

Gazeteci arkadaşlar daha önemli konu ve isimler bilirler; yazmalılar. Şehir Sanat Tarihi’ne katkıdır. Kıyıda köşede saklı günlükler, fotoğraflar da öyle : -)