17 Nisan günü, Köy Enstitüleri’nin 78. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle, Sakarya Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, TunaTan’da anma toplantısı düzenledi.

Yaşları 91-92’yi aşmış Köy Enstitüsü mezunu 20 Genç öğretmenin, gördükleri eşsiz saygı ve sevgi karşısında dimdik ayağa kalktıklarını izlemek, bu ülke için çok güzel bir vefa örneğiydi.

Bugün çok ihtiyacımız olan, en muhteşem mesajı ikinci yazıda bulursunuz : -)

**

Köy Enstitüleri öğrencilerinin tümü Köy Kökenli-Köylü Çocuklarıydı. Ama, hiç birisi; bu günün Köyü, Köylü olmayı yadırgar gibi yaşayanları olmamış.

Köy Enstitüsü’nü anlatan kitaplarda çok okudum. Eğitim ilkelerinden biri; “ Eğitim üretim içindir. Üretmeyen ülke bağımsız olmaz.” gerçekçiliği imiş.

Toprağı, suyu, havayı, tohumu, fidanı işlemek; ürün çeşidi arıtmak, halka gıda üretmek, tarımı öğretmek görevleri olmuş. İŞ öğrenmek, çalışmak, üretmek,

Taşı, demiri, ahşabı işlemeyi kendi okullarını kendileri yaparak öğrenmişler. Öğretmeni oldukları köylerin okullarını da öğrenci ve velileri ile yapmışlar.

**

Köyde tarım çeşitliliğini de, verimi de, ürettiklerini kurudukları kooperatiflerle satarak köy gelirini artırmayı da zirvelere taşımışlar.

Toprak Bayramı varmış, Toprak : -) Var mı bugün öyle bir Toprak Bayramı?

Çilekli Köyünden, Köy Enstitüsü mezunu öğretmen Hasan Kurt’un anlattığı örnek ibretti; “ Ben Katırözü köyündenim. Görev yaptığım yerde çok iyi çilek yetiştiriliyordu.

Katırözü köyüme birkaç kök çilek getirdim. Ektim; iyi verim aldım. Köy öyle ikna oldu. Çilek geliri çok artınca; Köyümüzün Katırözü adı da Çilekli yapıldı.”

“ HAKKIDIR HAKK’A TAPAN MİLLETİMİN İSTİKLAL!”

ÇYDD’’nin düzenlediği, Köy Enstitütülerinin 78. Kuruluş Günü kutlaması; 91-93 yaşındaki Genç Köy Enstitüsü Korosu’nun okuduğu İstiklal Marşı ile başladı : -)

Yaşları 90’ı aşmıştı ama; Köy Enstitüsünde aldıkları müzik eğitimi kişiliklerinde hala en diri haliyle yaşıyordu. İstiklal Marşımızı, demek ki doğru eğitim alanlar okuyunca ortaya muhteşem bir Milli Marş çıkarmış.

**

İstiklal Marşımızı, bestesi, icrasıyla tartışmaya açanlar Cumhuriyeti bu günlere taşıyanların değerlerini doğru yere koyabilseler demek ki çok şey kazanılır!

Çünkü; gerçekten insanın yüreğini ağzına getiren O Genç Koro ve İstiklal Marşı’nın son sözleri, herkese her şeyi tüm çıplaklığıyla anlatan ders gibiydi:

“ HAKKIDIR HAKK’A TAPAN MİLLETİMİN İSTİKLAL !” sözü ile biten İstiklal Marşı’nı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtarıp- Kurduğu bu Cumhuriyet 97 yıldır tüm dünyaya haykırıyor.

**

Köy Enstitü Mezunu olan, İçişleri Eski Bakanlarından Sakaryalı Devlet Adamı Hasan Fehmi Güneş, rahatsızlığına karşın buluşmaya gelmişti.

Güneş, tüm Köy Enstitüleri Tarihi’ni çok iyi özetleyen düzeyli bir konuşma da yaptı. Savaşlarla topraklarını kaybetmiş, 13-14 milyon nüfusu kalmış; çoğu yaşlı, çocuk, kadın ve hasta…

Halkın okuma oranı yüz kızartıcı. Köy Enstitüleri ile ayağa kalkan Halk Eğitimi.

CHP İl Başkanı ISIR ve arkadaşları anma gününe, yoğun gündemlerine karşın katılarak, Ülke Eğitim Sistemi’nin bugün vardığı yeri de daha iyi görmüşlerdir.

Türkiye’yi bugünlere getirenlerin ellerinden, gözlerinden minnetle öperiz.

“ Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği!

Türkiye’nin eğitim kalkınmasında ilk ve en büyük aydınlanma ışığını yakan Köy Enstitüsü Mezunlarından hayatta olanları, kapılarına kadar giderek ziyaret eden, Kuruluş Gününe davet eden ÇYDD Yönetenlerine teşekkürler.

ÇYDD Sakarya Şube Başkanı Nurten Büyükakten ve Eşi Yüksel Büyükakten, Yönetim Kurulu arkadaşlarıyla örnek olacak bir Anma Günü düzenlemişlerdi.

Sunumu yapan Kemal Örge öğretmenimiz; Türkçesi, harika diksiyonu, sesi ve titizliği ile her zamanki gibi mükemmeldi.

**

Sözün özü; Köy Enstitüsü Kuruluş Günü rüya gibi geçti. Ancak benim için en büyük sürprizlerden birisi hala O mandolin, O şarkılarla içimde:

Öğretmen Okulu Mezunu Akyazılı değerli Gazeteci Kardeşimiz Kenan Certel, Köy Enstitüsü Müzik Eğitimi’nin eşsiz simgesi Mandolinle unutulmaz tatlar yaşattı.

Kenan Certel, İstiklal Marşımızı, mandolin çalarak, bariton sesiyle kusursuz seslendirerek, salonun her yanını gezip ayağa kaldırdı. Certel beni şoka soktu:

Yaşındaki Köy Enstitülü Genç Koro , hepsi müzik eğitimli olduğu için, “ Türkiye’nin İstiklal Marşı iyi eğitim almışsan harika bir beste ve güftedir !” dersinin eşsiz sunumunu yaptı.

Sonra da, Certel, O Genç Opera Korosu’yla birlikte Öğretmen Marşı’nı söyledi. “ Eski Dostlar ve Nasıl Geçti Habersiz O Güzelim Yıllarım !” şarkıları ile de zirve yaptı.

“ Köy Enstitüleri’nin kapatılmasına ben sebep oldum. “ diyen, 200’e yakın Köyün Ağası Muhafazakar Milletvekili Kinyas Kartal’ın yıllar sonraki pişmanlığı bir başka yazımda…

Ülkemin her köşesi değerli zenginliklerle dolu. İhtirası, kibiri, egoizmi, saldırganlığı aşabilip, hakça paylaşımlarla geleceği büyütmek hiç zor değil.