Sakarya’da, son 17-25 yılda yapılan hemen hiçbir büyük yatırıma, sosyal ve ekonomik gelişme projelerine burada Sakaryalı karar vermedi.

Fİ-YAPI böyle bir fiyaskoydu; gözler hala orada! Tank Palet akıl alır bir karar mıdır? Kırkpınar’ın kalbine Teleferik; kim-kimler karar verdi?

Sakarya, Arazi Toplulaştırma Projesi yaptı. DPT onayladı; Hükümet Programına bile girdi. Sakarya’nın gelecek kararını veren irade burası değil ki?

Küt diye birileri(?) İL’in tam ortasına 2.TEM Yolu ile 2.YHT Projesi koyuverdi. N’oldu Arazi Toplulaştırma?

***

2.TEM Yolu ile 2.YHT de Sakarya’nın bereketli topraklarının idam fermanı gibi!

Geçen gün Serdivan Yazlık Kavşağı’nı geçip, Pancar Yoluna devam ettim. Karakamış Köyü’ne girdim. Muhtar mı değişti, pes mi dedi anlamadım?

Merasına Hayvan Barınağı yapılmasına isyan eden Karakamış Köyü, tarım arazilerini Yazlık yönüne doğru imara açmaya başlamış mı? Gitti gider!

Karakamış içinden, Kaynarca yoluna geçtim. Baktım, orada 2.TEM’den Adapazarı Giriş Gişeleri gibi dev bir viyadük çalışması var.

Tepelerde ağaçlar kesilmiş, yamaçlar yan yollar için kazılmış. Valilik yönünden gelen TEM’in kaba zemin serimi Kaynarca yoluna ulaşıyor.

Yenikent’e ve Adapazarı’na 2. TEM’den 2 Giriş olacak? Burada kimler kimler biliyordu? Akıllı Şehir şimdi oralarda bir metre Tarım Arazisi planladı mı?

***

Doğa, Gıda, Su ve TOPRAK ! Adapazarı-Yazlık-Pancar Yolu ile Yenikent arası Gıda Ambarımızdı!

Serdivan gıda da sıfırlandı; Yazlık Köyü bitti. Karapınar-Evrenköy arası hayret imara açıldı… Sıra Aralık, Kazımpaşa, Alandüzü, Karakamış topraklarında!

Sakarya topraklarını yok eden 2. TEM ile 2.YHT de Sakarya’yı yok sayıp geçer?

Ama, onları yıllar önce öğrenen birileri(?), Sakarya’daki toprak yağmasının tam içinde olabilir? Fİ-YAPI için imara açmada “ Bizden de ” olundu mu?

Birileri 5 yıl içinde Yenikent’in Adapazarı’nın kenar mahallesi olacağını bildi mi?

Yenikent Bulvarı ve Pancar Yolunun iki yanına yapılan hiper gıda-inşaat marketlerine, süper düğün salonlarına, villalara onca para niye döküldü ki?

***

20 Yıldır Köylüsü olduğum Sapanca Kırkpınar dahil; Köy ve Köylü bilerek yok edilmeye sokulur gibi? “ Para, hayattaki her şey!” midir?

Atatürk Türkiyesinin Köy-Köylüsü muhteşem servetler üreten insanlardı. Türkiye, kendisine yetecek gıdaları üreten sadece 7 dünya ülkesinden biriydi!

Köy, çalışarak üreten, satan kazanan, yaşanacak yerdi. O hayat sanki bilerek, planlanarak bitirilir gibi? Köylü ithal samana mahkum edilir mi?

Eti kasaptan, yumurtayı marketten alan köylü mü olur? Köy de AVM’mi olur

Sapanca-Kırkpınar?.. 1970 Yılı başları, İstanbul’dan okuldan trenle hafta sonu Adapazarı’na eve dönüşler : -)

Tren Sapanca istasyonuna yaklaşır. Trenin içi elma, armut kokar. Pencereden sarkarız. Kollarında meyve sepetleri, satıcılar peronda bağırarak koşuşturur.

Üç-beş satıcı da trene atlar, Arifiye, Adapazarı’na kadar meyve satarak gelir… Eğer cebimizde 3-5 kuruş kalmış, harcamamışsak, Allaahhh!..

Şimdi, değil tren istasyonunda, çarşıda bile O elma, armut kokusu yok!

Niye ?

***

Kimi Köy-Köylü; artık parayı gördü. Para, tercih oldu. Köyde, köy yaşamında para kazanmak zor geliyor. Şehir hayatını gören köylü de parayı seçiyor.

bahçeleri; al trilyonları şehre git…Birkaç yıl sonra ayaklar tutmaz, dizler taşımaz; emardan, diyalizden, tahlilden çıkılmayan yaşlı olunur.

Toprağınızı satmayın. Anız, yaprak, dal yakmayın. Onlar topraktan gelen, ilaçsız-kimyasız- en doğru Organik Gübre olacak nimetlerdir!

5 Dönüm ekilebilen arazi, 2 inek, 10 tavuk, 10 meyve ağacı; 8-10 kişilik bir aileye en zor günde bile ömür boyu bakacak gıdadır : -)

“ Allah düşmanımı bile El Kapısı’na muhtaç etmesin!” diye dualar edersiniz.

Evet; 2 TEM Adapazarı’na Giriş Gişelerimiz hayırlara vesile olsun : -)

Sanki İngiliz Ajanı Lawrence hayata yeniden gelmiş? Arap halkını İngiliz altınları ile satın alarak; koskoca Arap Dünyasını ebedi köle yapan Lawrence!

Tarım toprağı imara açılmaz. Köylü, köyden, üretmekten çıkmaya mecbur olmaz.