Büyükşehir Belediyesi hemen hemen her gün bir ihale yapıyor. Sıkıntı yok! Hizmet verdiği alan katlanarak büyüdüğü için vatandaşa hızlı hizmet akıtmanın ana yolu da elbette ihalelerden geçiyor. Yazının başlığında belirttiğim 18 Ekim’de yapılacak olan ihale de Büyükşehir Belediyesi’nin ihalelerinden biri. İhale, çeşitli branşlarda 01-01 2018 ile 30-09 2019 aralığında personel hizmetini kapsıyor. Yani Büyükşehir Belediyesi’ne 21 ay süresince personel hizmeti alınacak.

                                                        **

Önce bu hizmetlerin neler olduğuna bir bakalım; Acil Tıp Teknisyeni veya Acil Yardım Hizmetleri, Zabıta Destek Hizmetleri, Veteriner personel Hizmetleri, Asfalt ve yol bakım hizmetleri, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Personel Hizmetleri, Mesleki Eğitim, İtfaiye Eri Personel Hizmetleri, Ambulans veya İş Makinesi Kiralama Hizmetleri. Kültürel Etkinliklerde (Fuar, Seminer, Sempozyum v.b) Personel Çalıştırılması Hizmetleri, Sosyal Gelişim (Sosyolok, Psikolok, Sosyal Gelişim Uzmanı) Hizmetleri, Makine Bakım Onarım Hizmetleri.

                                                       **

Tahmini birim fiyatlarından yola çıkılarak yapılan hesaplama sonunda bu ihalenin toplam maliyetinin 100 milyon lira (100 trilyon lira) olduğu ortaya çıkıyor. İhale şartnamesinin 4.3.1. nolu İş deneyimini gösteren belgeler maddesinde ise şöyle diyor; ‘Son beş yıl içinde bedel içeren bir sözleşme kapsamında kabul işlemleri tamamlanan ve aktif edilen bedelin % 40 oranından az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin iş deneyimini gösteren belgeler veya teknolojik ürün deneyim belgesi’    

                                                    **

Yukarıda da söyledik. İhale yapılır sıkıntı yok. Ancak; Bu yaklaşık 100 milyon lira tutarındaki ihaleye çok muhtemel bir veya hadi bilemediniz iki firma katılacaktır. İhaleye üç-beş firmanın katılması ihtimal bile değil. Çünkü ihale çok büyük. Ayrıca bir de bu ihaleyi almanız için de cebinizde 40 milyon liralık da iş deneyimini gösteren belgeniz olması lazım. Bu şart bile ihaleye katılacak firma sayısının tek veya çifte düşmesi için yeterli bir şart gibi görünüyor.

                                                **

Tabi ki insan düşünmeden edemiyor. Bu ihale öyle, 100 milyon lira tutarında, 40 milyon liralık iş deneyimi şartlarında büyük bir ihaleye dönüştürülmeden, dörde, beşe hatta ona bölünseydi de, Sakaryalı esnaf da, müteahhit de bundan faydalansaydı. Bir büyük müteahhidin cebine girecek para, Sakaryalı sekiz-on müteahhidin cebine girseydi olmaz mıydı?

İHBAR EDİYORUM!

Buradan, Büyükşehir Belediyesi’ni, Büyükşehir Belediyesi’ne ihbar ediyorum! Hatta hatta, Büyükşehir Belediyesi’ni, Başkan Toçoğlu’na ihbar ediyorum! Özetleyerek aktarmaya çalışacağım. Camili Mahallesi’nin, Camili 1 bölümünde, belediye otobüslerinin her geçişte altlarının vurduğu, hasar aldıkları iki nokta var. Biri ‘Alt yol’ diye tabir ettiğimiz yerde bir nokta, diğeri de ‘Beşli iş merkezi’ denilen bölgede.

                                                        **

Şoförlerin ezberleyip yuttuğu bu noktalarda yol, dik ve otobüs geçişlerine uygun değil. Şikayetler üzerine Fen İşleri, her iki noktada birkaç yıl önce iyileştirme yaptı ama beceremedi. Şoförlerin tüm dikkatine ve otobüsleri ağır kullanmalarına rağmen o noktalarda otobüslerin altı, insanın canını sıkarcasına vuruyor.

                                                      **

Belli ki o noktalara bir mühendis eli değmesi lazım. Başka türlü sorun çözülmez gibi görünüyor. Her iki nokta da otobüslerin ana güzergahında ve güzergahın olmazsa olmazları. Yani, ‘Otobüsleri başka yerden geçirelim’ gibi bir çözümün olamayacağı noktalar. Otobüslerin altlarını parçalayan, görenlerin içini sızlatan bu meseleyi ancak ve ancak Başkan Toçoğlu’nun emri çözer. Yazık o otobüslere. Göz göre göre parçalanıyorlar. Koskoca Büyükşehir bu sorunu elbette çözer ama gerekli yerlere o bilgi gitmemiş demek ki. Alın size bilgi o zaman!..